בתוך עולם רפואת השיניים משתייכים טיפולי השורש לתחום הטיפולים משמרים. המטרה העיקרית של הטיפולים הללו היא מניעת הידרדרות מצב השיניים וסילוק
הזיהום שנוצר עקב מחלות זיהומיות או בעיות שמתפשטות אל שורשי השיניים. במקרים קיצוניים, ובהיעדר אבחנה וטיפול מוקדמים, עלול המטופל אף לאבד את השיניים הטבעיות שלו עקב בעיות בשורשי השיניים.
הטיפול יתבצע, במקרים רבים, על ידי מומחה לטיפולי שורש (אנדודנט), ובמידת הצורך יופנה המטופל גם לטיפולים משלימים (רפואת חניכיים, כירורגיה פה ולסת, שיקום הפה ועוד אחרים).
באילו מקרים נדרש לבצע טיפול שורש? כיצד נערכים לטיפול מסוג זה, ומה כולל התהליך של טיפול שורש?
טיפולי שורש – מתי הם נחוצים?
הפניה לטיפולי שורש ניתנת על ידי רופא השיניים המטפל במקרים בהם נגרם נזק לשורשי השיניים עקב מחלות זיהומיות או בעיות אחרות בשיניים. בעיות בשורש השן מלוות בתסמיני כאב עז, רגישות של השיניים, קושי בלעיסת מזון, נפיחות, לחץ על עצב השן ועוד תופעות מטרידות אחרות שאינן מאפשרות תפקוד יומיומי תקין.
כדי להבין כיצד נגרם הנזק לשורש השן, ראשית חשוב להבין כיצד בנויות השיניים. החלק הבולט לעין שיוצא מן החניכיים נקרא כותרת השן, והיא מצופה אמייל. שכבה זו שומרת על דנטין ומוך השן. במידה ומתפתח תהליך דלקתי בשיניים (בדרך כלל עקב זיהום חיידקי עששת), הזיהום חודר בהדרגה אל תוך השכבות הפנימיות של השיניים.
העששת שחודרת אל תוך מוך השן (נמצא בתוך שורשי השיניים) ועלולה לגרום כאב וסבל רב וכן פגיעה קשה במצבה של השן.
במקרים אחרים, מטרת טיפול השורש תהיה שיקום של השיניים עקב חבלה שנגרמה להן, נסיגת חניכיים, נמק בשורש השן ועוד תופעות אחרות.
לא תמיד הנזק יורגש באופן מיידי, ולכן חשוב מאוד להיות במעקב.
היערכות לטיפולי שורש
לפני שניגשים לטיפול השורש יש לבצע צילום רנטגן לצורך איתור מדויק של המקור הזיהומי בשורש השן. הצילום מהווה את השלמת התמונה האבחנתית, ומאפשר לרופא המומחה לקבל הערכה של מימדי הדלקת, המסלולים והפיצולים בתוך מבנה השן.
במקרים מסוימים, ימליץ רופא השיניים על נטילת משככי כאבים או אנטיביוטיקה עוד לפני תחילת הטיפול. עם זאת, חשוב לזכור כי הטיפול התרופתי המקדים אינו בא כתחליף לטיפול השורש. למעשה, רק באמצעות טיפול שורש יסודי ניתן יהיה להעלים לגמרי את הזיהום.
טיפולי השורש נחשבים בטוחים ובעלי סיכוי נמוך יחסית לסיבוכים.
מהלך טיפול השורש
טיפול שורש מתחיל בהרדמה מקומית של השן.
לאחר ביצוע חלל גישה, מתבצע ניקוי יסודי של תעלות השיניים באמצעות חדירה אל מוך השיניים. הניקוי נועד לצורך הסרת הרקמות הדלקתיות משורש השיניים.
לאחר הניקוי מתבצע איטום של תעלות השיניים באמצעות חומרים דנטאליים ייעודיים, וכן מתבצעת סתימה זמנית עד להחלמה מהטיפול.
לאחר סיום טיפול שורש, השן מוכנה לשיקום – הרכבת מבנה וכתר. תחילה מותאמים למטופל מבנה וכתר זמני, ולאחר תקופה של מספר שבועות מתבצעת ההרכבה של כתר קבוע.
טיפולי השורש נחשבים מורכבים יחסית, ולרוב התהליך הטיפולי והשיקום יתפרסו על פני סדרת טיפולים (בהתאם לחומרת המצב).
במקרים מסוימים, כשהשפעת ההרדמה המקומית פגה אחרי הטיפול, המטופל עלול לחוש כאב או רגישות. נטילת משככי כאבים (ניתנים על ידי הרופא המטפל) מקלים על תופעות הכאב.